Sansende Patientologi omtale i medierne


Beretning fra Sansekøkkenet

af Afd. sygeplejerske Helle Nygård

Der fornemmes, så snart jeg træder ind på min afdeling, en helt særlig stemning både blandt personale og børn og forældre.

”Det er idag”, ”Hvornår kommer de”?, ”Hvad mon vi skal lave”?

Dette er bare nogle af ordene, der går gennem luften. Der kommer mange børn ind denne dag, mange af dem skal have deres planlagte kemobehandling, og nogle har fået planlagt deres ambulante kontrol netop  i dag, for i dag er der Sansekøkken.

Klokken nærmer sig 10, og folkene fra unisans banker på, og bærer kasser og poser og spændende ting ind – "Hvad mon en bambusstige skal bruges til?"  "Er det virkelig en plade chokolade?"

I det lille røde køkken, hvor pladsen er trang og tæt, er rummet snart forvandlet til en intens, varm og levende base, hvor børnene vrimler til, med deres dropstativer. Menuskiltet er hængt op med dagens menu. Der findes skamler og forklæder, og der rulles pasta og kanelsnegle i alle kroge og hjørner. Snart hænger der frisklavet pasta ned fra bambusstigen, og duften af kanelsnegle breder sig ud på gangen, og ind på stuerne.

Flere børn og forældre kommer til, og sygeplejerskerne hopper over og under borde og dropslanger for at få givet medicin og kemo, mens der trilles og rulles og smages.

Jeg bliver grebet af stemningen, helt rørt står jeg tryllebundet og iagttager dette fantastiske skue. De små børn på skamlerne har glemt alt om smerter i benene og kvalme, for nu skal der laves mad, og alle kan være med. Smil, glæde og varme kinder fylder rummet.

Her bliver man glad - duften, synet og lyden af glade stemmer og grin, breder sig til hele afdelingen. Folk kommer forbi og kommenterer. En mor fortæller, hvordan de derhjemme er begyndt at bage, og alle er med og smager undervejs på lækkerierne. Sygeplejersker og læger smiler med og får måske lov til at smage, når der serveres. Det er en særlig dag. Glæden smitter os alle, oplevelsen sidder i os alle. Der er mere at se frem til, for i næste uge skal vi igen lave mad sammen.

 


Kræftsyge børn ændrer madlede til madglæde på Aalborg Sygehus

Mad har afgørende betydning for, hvordan syge børn klarer behandlingen. På Aalborg Sygehus har man derfor, siden efterårsferien, arrangeret Sansekøkken for indlagte børn med kræft. Her får børnene mulighed for at få fingrene i maden på en sjov måde – og det smitter af på appetitten derhjemme.

Bruger sanserne til at finde appetitten

Det er et velkendt problem, at indlagte børn er i risiko for underernæring, fordi sygdommen giver ubehag og fjerner appetitten – og god ernæring er helt essentielt for barnets reaktion på behandling.

Derfor har Centralkøkkenet og Børneafdelingen på Aalborg Sygehus slået sig sammen med HELSEdesign Unisans og lavet ugentlig Sansekøkken for børnene. Her får de sammen med en kok, mulighed for at smage, dufte og mærke alle ingredienserne.

- Børnene glemmer for en tid alt om, at de har ondt. De stimler sammen i køkkenet, bruger deres sanser, og får en god oplevelse med selv at lave den mad, de har lyst til. Og vi kan høre på forældrene, at det smitter af på appetitten derhjemme, siger afdelingssygeplejerske Helle Nygård fra Børneafdelingens Afsnit 303.

Alt er tilladt – selv chokolade på pizzaen

I Sansekøkkenet foregår det hele på børnenes præmisser. Det handler udelukkende om at give dem en god madoplevelse.

- Jeg mødte en dreng, der lagde chokoladeknapper på sin pizza og glædestrålende sagde ”prøv at se, hvad jeg har puttet på!”. Det smagte fantastisk, fortalte han bagefter. Så missionen er først og fremmest at motivere dem til at spise. Vi har haft børn, der har ligget i flere dage uden appetit, som glemte kvalmen og fandt madglæden, fortæller kostkonsulent Marie Nerup Mortensen fra Centralkøkkenet.

Vil give børnene magten over maden tilbage

Det var en henvendelse fra en far til et indlagt barn, der gav anledning til madprojektet, og på sigt håber man, at idéerne kan videreføres til resten af Børneafdelingen, hvor ernæring og madlyst spiller en stor rolle.

- Vi vil se på, hvad børnene vil have, og hvordan vi giver børnene mere medbestemmelse over den mad, de spiser på sygehuset. Når sygdommen dominerer deres liv, er det de små ting, der gør forskellen. Hvis vi kan give dem magten tilbage på det her lille område, er vi nået rigtig langt, siger Marie Nerup Mortensen.

Ud over Sansekøkkenet rummer projektet andre elementer som f.eks. etablering af familiekøkken, interview med børnene og deres forældre, teamcooking for forældre samt brobygning mellem sygeplejefagligt og køkkenfagligt personale. Tanken er, at erfaringerne skal bæres med videre i forbindelse med planlægning og bygning af det nye sygehus i Aalborg Øst.


Kilde: Pressemeddelse fra Aalborg Sygehus december 2011

Yderligere informationer:
Kontaktpersoner:
Afdelingssygeplejerske Helle Nygård, Børneafdelingen 
Tlf. 99 32 14 07
Mobil 23 30 51 58
Mail: hnk@rn.dk 

 


Bubber overrækker pris til børneafdelingen

En sygeplejerske springer adræt uden om den lille dreng, der på en plastikscooter med påskriften "politi" suser ned ad gangen på børnekræftafdelingen på Aalborg Sygehus . 
Selvom børnene er syge, bliver der nemlig stadig leget og pjattet her på afdelingen - ikke mindst i går, hvor Bubber kom forbi med en check på 30.300 kroner.

Pengene er blevet indsamlet hen over julen, i 13 forskellige danske byer, ved en række indsamlingsshows, som Bubber, i samarbejde med ugebladet Ude og Hjemme, har stået i spidsen for. 
I alt er der blevet indsamlet 120.000 kroner, der i går blev ligeligt fordelt til børnekræftafdelingerne på henholdsvis Skejby, Rigshospitalet og Odense og Aalborg Sygehus.

300 kr. fra taxachauffør

I Aalborg sneg beløbet sig yderligere 300 kroner op, da den taxachauffør, der fragtede Bubber til sygehuset fra lufthavnen, valgte at lægge kørselsbeløbet oveni puljen, da han hørte om baggrunden for besøget. 
På børneafdelingen betyder beløbet, at et populært madprojekt kan fortsætte. Et projekt, hvor flere kokke de seneste måneder har været forbi én gang om ugen, for at lave mad med børn, der mister appetitten på grund af kemobehandlingerne. 

Ved at bryde de gængse madrammer - for eksempel ved at tillade, at maden bliver lavet, mens man stadig ligger i sengen. At chokoladeknapper og Nutella sagtens kan komme på pizzaen, er det lykkes for Sansekøkkenet at få børnene til at spise lidt ekstra. 

Det har vist sig, at være rigtig godt for børnene. Hyggen omkring det, og det at de er sammen med deres forældre, giver den glæde, der gør, at de vil være med til at spise, fortæller Maria Teln, der er forløbskoordinator på Aalborg Sygehus .
 

Kilde: Artikel i Nordjydske Stiftstidende 30. december 2011

 

keyboard_arrow_up